Vizualna identiteta
Oblikovanje knjige
Barvna paleta
Tisk

Vunderkind je avtorski projekt fotografa Samija Rahima, ki skozi serijo portretov predstavi Maribor kot mesto kulture in kreativnih posameznikov. Monografija je primarno poklon portretni fotografiji, podkrepljeni z intervjuji posameznikov, ki ustvarjajo presežke in krepijo pozitivno energijo mesta.
Postavitev monografije ustvarja dinamiko s prepletom fotografije in intervjujev.
V ospredje smo želeli postaviti portretno fotografijo, zato ji je namenjen celostranski prostor. Fotografije različnih motivov iz življenja sogovornika so postavljene v edinstveno kompozicijo, ki koketira s vsebinskimi tipografskimi poudarki sogovornikovih mislih na barvnih straneh.

Naslovnica knjige portretov je namenoma zgolj tipografska. Naslov, sestavljen iz treh vrstic, ustvari zanimivo grafično in pomensko igro. Beseda Vunderkind je lomljena, zato naslov zahteva poglobitev in interpretacijo bralca. Na dnu naslovnice so nanizani sogovorniki, s čimer smo želeli ustvariti asociacijo na vloge v filmu.

Barvna paleta izhaja iz temnordeče, ki smo jo zaznali kot glavno barvo avtorjevih fotografij. Kombinacija temnordečega in izrazito živega odtenka v tem spektru je uporabljena na naslovnici, hkrati pa se kot lajtmotiv pojavlja skozi celotno knjigo. Rdeča barva je prisotna v grbu mesta Maribor in uporabljena v številnih elementih urbane opreme.

Za postavitev knjige smo izbrali serifno in neserifno različico pisave Calluna. Poudarki in naslovi so ustvarjeni s tipografijo Migro. To je elegantna in moderna serifna pisava, ki jo navdihujejo značilnosti ptic selivk. Teža črkovne vrste sega od strogega, elegantnega in lahkega kroja do jastrebovega in močnega karakterja. Nekoliko spominja na arhaične pisave, kar izzove asociacijo na prvi zapis mesta Maribor – Marburg.

Oblikovanje: WDS — Produktna in lifestyle fotografija: Sami Rahim